ragtime

ragtime

.
"Szétszakított idõ, szaggatott, tépdelt ritmus".

A fekete zene sajátossága a dallam ritmikus, szinkópás tördelése. Az 1800-as évek végén lett népszerû Amerikában.
Kialakulásában fontos szerepet játszik az afroamerikai folklór, különösen a cakewalk.

Ugyanakkor az európai zenei elemek is igen jelentõs szerephez jutnak benne: így a szakaszos formaépítkezés és a nyugatias harmonizáció.

Elterjedéséhez jelentõsen hozzájárultak a minstreltársulatok.

A ragtime elsõsorban mint jellegzetes szinkópás zongoramuzsika vált népszerûvé, de voltak ragtime-együttesek is.
A legnevezetesebb korai ragtime-szerzemény Scott Joplin "Maple Leaf Rag"-je volt, de Irving Berlin 1911-ben írt standardját, az Alexander's Ragtime Band vidám dallamát is mindenki ismeri.

Ragtime Dance: The Maxixe (1st Step)

.

.

Hozzászólások

MI A RAGTIME? Ahhoz, hogy

MI A RAGTIME?

Ahhoz, hogy vizsgálódásunk mindenki számára érthetően kezdődhessen, tisztáznunk kell a ragtime fogalmát, illetve kialakulásának történetét. Ez már rögtön problémákat vet fel, hiszen a ragtime elég összetett műfaj ahhoz, hogy rengeteg válfaja zavarba ejtse a műfajt definiálni igyekvő zenetudósok, jazztörténészek hadát. Nagyon sokféle ragtime van. Amit ma általában ragtime-ként ismerünk, vagyis a kottában pontosan rögzített szinkópált ritmusú zongoradarab, az úgynevezett klasszikus ragtime, csak kis részét képezi a ragtime-ként aposztrofálható rokon stílusok nagy családjának. Ahogy a kiváló ragtime zongorista, Eubie Blake (1883-1983) mondta:

„Minden, ami szinkópált, alapvetően ragtime. Mindegy, hogy Liszt Magyar rapszódiája, vagy kedvenc zeneszerzőm, Csajkovszkij Virágkeringője.”

A kissé túlzónak tűnő megállapítás két dologban mindenesetre védhető: a ragtime, mint műfaji meghatározás rengeteg egymástól nagyon különböző darab címében helyet kapott (bár sokszor csak üzleti fogásból), s az is tény, hogy a ragtime- illetve később a jazz zenészek sok klasszikus (komolyzenei) darabot formáltak előszeretettel a saját képükre.
(A teljes írás itt olvasható: http://jazzkutatas.eu/article.php?id=28)

RAGTIME-DISZKOGRÁFIA,

RAGTIME-DISZKOGRÁFIA, Osztrák-Magyar Monarchia 1900-1928 (Simon Géza Gábor-Wolfgang Hirschenberger)
http://jazzkutatas.eu/article.php?id=36