tangó

tangó
tangó

.

A nyúlánk, csíkos mellényes férfi szája sarkában cigarettával közelít a nõhöz (combközépig se érõ szoknya, fekete neccharisnya, tûsarkú cipõ és füstölgõ cigaretta). Hirtelen mozdulattal derékon kapja és sodorja-viszi magával. A távolság fokozatosan csökken köztük, a lendületnek képtelenség ellenállni; a combok összesimulnak, a nõ dereka megadóan hajlik hátra. Majd õ lesz a kezdeményezõ, combja a férfi oldalára fonódik, szinte ráomlik a partnerére. Érzéki odaadással csüng a karjaiban. A csípõk egymáshoz feszülnek, csak a lábak ingerkednek egymással. Egymásba fúródó tekintetükben izzik a szexualitás. Tangót táncolnak.

Rajongói esküsznek rá, hogy ez a táncok tánca; valósággal beszippantja az embert, és aki egyszer kipróbálta, képtelen szabadulni a vonzásából.
Mindig tartogat meglepetéseket, hiszen csak az alaplépések tanulhatók, a koreográfia állandó improvizációt követel.

A tangó és Buenos Aires elválaszthatatlan egymástól. Itt született a kikötõben, az olcsó éttermekben, a lebujokban és a bordélyokban. A magányos, honvágytól gyötrõdõ bevándorlók itt kerestek vigaszt, itt írták az elsõ mélabús dalokat elhagyott szerelmekrõl, az új és a régi hazáról. Ezért a tangóban minden van: a ritmus a portugál rabszolga-kereskedõk által behurcolt afrikai rabszolgák öröksége, ami keveredett a spanyol gyarmatosítók és az indián õslakosok kultúráját ötvözõ milongával (a habanera argentin változata), amihez végül a spanyolok egy kis flamencót, a közép-európaiak némi keringõt, a lengyelek meg egy csipetnyi polkát adtak. Végül olyan jól sikerült, hogy mindenki magáénak érezte.

A '20-as években a tangó szalonképes változatai meghódították Párizst, és még a prûd Egyesült Államokat is (bár itt a nõk különleges "ütközõket" viseltek, nehogy túlságosan közel kerüljenek a partnerükhöz). Majd a tánc a színházakban is helyet követelt magának.

A rock and roll divatba jöttével a tangó népszerûsége ugyan hanyatlani kezdett, de a '80-as évektõl ismét reneszánszát éli.

Évente több tízezer külföldi megy Buenos Airesbe tangót tanulni. Van egész nap sugárzó tangó-tévécsatorna, ami távoli országokban is nézhetõ. A tánc több száz millió dolláros bevételt jelent Brazíliának, és még többet hoz, mióta az UNESCO az emberiség kulturális világörökségének minősítette az argentin tangót.

A 4/8-os ütemû társastánc természetesen a táncversenyeken is nélkülözhetetlen.

argentin tangó