éneklõ-fûrész

éneklõ-fûrész

Az éneklõ-fûrész (musical saw, vagy singing saw) kézi fafûrész alakú zeneszerszám, amely varietékben, cirkuszokban és a jazz-zenében használatos.

A térdek közé szorítva, hegedûvonóval vagy dobverõvel szólaltatják meg. A hangmagasság a fûrészlap hajlításával szabályozható.

Hosszan elnyújtott glissandoszerû, fájdalmasan síró hangot ad a hangszer, de a használója is, ha véletlenül félrehúz...

A leghosszabb örökzöld előadás éneklő fűrészen: 1998 szeptember 11-12-én Zsoldos László és Zsoldos Gábor az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület Andrássy úti irodahelyiségében összesen 6 óra időtartamban külföldi és magyar örökzöldeket adott elő éneklő fűrészen. A koncerten többek között Schubert, Grieg, Gershwin, Lennon-McCartney szerzeményei hangzottak el.
Forrás: Guinnes Rekordok Könvye 1999

Tamás megjegyzései: 
http://www.sawlady.com/ Musical saw A musical saw, also called a singing saw, is the application of a hand saw as a musical instrument. The sound created is an ethereal tone, very similar to the theremin, or a woman's clear voice. The musical saw is classified as an idiophone under the Hornbostel-Sachs system of musical instrument classification. This article is licensed under the GFDL. It uses material from Wikipedia content.