chiptune

Chiptune, chip music, 8-bit music, video game music, Nintendocore, Game Boy music, gamewave: számítógépes, videó játékok részére készült digitális zene, valamint az ezekből önállósult zenei irányzatok.

A Wikipedia szerint: "A chiptune (másnéven micromusic) olyan formátumban írt zenei műfaj, amelyben az összes hangot valósidőben, - sample-bázisú felépítés helyett - számítógép, illetve videojáték konzol hang chipje hoz létre."
Ez nem egészen igaz, mert mint késöbb kiderül vannak sample-eket, illetve VST hangszereket is felhasználó chiptune (jellegű) zenék is.
Pontosabban fogalmaz a vorc.org ami a következőket írja: "A chiptune vagy chip zene az elektronikus zene egy olyan kategóriája amely főleg a 70es-80as évek otthoni számítógépei és videojátékai által egyszerű, valós időben létrehozott hanghullámokat és zajt tartalmaz. Illetve olyan elektronikus zene amely az előző módszert utánozza."
Nagyon egyszerűen fogalmazva régi számítógépekkel (mint pl.: Commodore 64-el) keltett, sok embert (sajnos) eléggé idesítő, erősen csipogó zene.
Mára a chiptune sok más műfajjal keveredett, így létezik diszkós, hip-hopos (chip-hop), rockos, metálos számok is, különlegességként csináltak belőle már komolyzenét és egy a capella csapat (Visa Röster) még el is dúdol pár klasszikust, sőt van aki Banjo-zik gameboy zene mellé.. (Bud Melvin) Vannak persze eléggé elvont zenék is, amiket tényleg már csak a hardcore rajongók szeretnek, van olyan együttes is (Tree wave) akik pl. egy mátrixnyomtatót használnak basszusként. Végülis ezek alapján szinte bárki megtalálhatná a kedvére valót..
(Forrás: chiptune.hu)