klasszikus zene

Különféle értelemben használt, tudományosan nem eléggé megalapozott fogalom.

  1. A 18. sz. második felére jellemzõ, Bécsben kialakult, merev formákra és tökéletes szerkezeti egységre törekvõ irányzat.
    Az új zenei nyelv, amit „bécsi klasszikus stílus”-ként emlegetnek, a szó szoros értelmében zenei világnyelv lett, amelyet a kor minden muzsikusa beszélt és a kor minden embere megértett. (Gál Zsuzsa)
  2. Haydn, Mozart és Beethoven kora, amit az általuk komponált zene határoz meg.
  3. A klasszikus komolyzene, hangversenyzene felszínes megkülönböztetõ elnevezése általában a populáris szórakoztató zene, ill. a könnyûzene mûfajaitól és mindenfajta modern zenétõl.
    Holott a "könnyû zenének" is vannak klasszikusai, és a "komoly zene" is lehet szórakoztató.

Klasszik Rádió►

▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫

Gyakran klasszikus zenének is nevezik a komoly zenét, de amennyiben egy szórakoztató zenei alkotás példaszerű, mintaszerű, akkor erre is alkalmazható ez a megjelölés. Ilyen értelemben tehát bármilyen korszak, bármilyen stílus összegező, letisztult művészetét nevezhetjük klasszikusnak.
(Forrás: Sulinet)

▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫

A bécsi klasszikus korban élő zeneszerzők, -pl. Mozart, Haydn, Schubert, és Beethoven- gyakran kaptak megbízást udvari tánczene, talpalávaló komponálására.