kortárs

Kortárs: egyazon idõben, korban élt/élõ személyek.
Jelenkori, korunkbeli, egykorú, kortársi; a velünk egykorúak, a mi korosztályunk, generációnk (zenéje).
Kortárs zene (contemporary music): napjaink -gyakran kísérleti, új-zenéje. Nem feltétlenül azonos a modern zenével, bár esetenként lehet annak a szinonímája is.
A mai nagy klasszikusokat akkor, amikor még "kortárs" szerzõk voltak, nem mindig értette meg a kor, amelyben éltek.
A kortárs hasonló életkorú személyeket is jelent; a mûvészetekben mindig a felnõtt (adult) korosztályra vonatkozik.

Kortársak

Kevés olyan együttes van, amelyik nehezebb feladatra vállalkozott, mint az UMZE Kamaraegyüttes: a hazai és a külföldi kortárs zenei repertoárt igyekeznek megismertetni a közönséggel. Amelyet, valljuk be, a klasszikus, már-már slágernek nevezhető darabokkal is egyre nehezebb becsalogatni a hangversenyterembe, a kortárs jelző pedig egyenesen elrettentően hat sokakra.

Ilyen körülmények között valódi elhivatottság szükséges egy zenekar megalapításához és életben tartásához, különösen úgy, ahogyan a Rácz Zoltán és Wilheim András kezdeményezésére 1997-ben létrejött UMZE első évtizede telt: rendszeres anyagi támogatás híján csak évi néhány koncert erejéig tudtak eleget tenni önként vállalt feladatuknak.

De még így is olyan neves koncerttermekben játszottak, mint a Carnegie Hall, és olyan fesztiválokon, mint a Huddersfield Contemporary Music Festival. Kitartásuknak meglett az eredménye: néhány éve rendszeres támogatást kapnak a kulturális minisztertől, így például koncertsorozattal mutatják be Ligeti György teljes életművét.


(Forrás: nol.hu)