Mulatós zene

Sajátságos magyar mûfaj melynek alapvetõen két -egymással is keveredõ- ága van: a cigányzene és a lakodalmas zene.
A mulatós zene és előadóinak megítélése szélsőségesen eltérő, de tény, hogy hatalmas rajongó-tábora van.

A 21. században újra reneszánszát éli az igazi talpalávaló muzsika, a mulatós zene, illetve lakodalmas zene. A hagyomány és a történet régi korokra tekint vissza, ahol lakodalmak nélkülözhetetlen eszköve volt a zeneművészetnek eme műfaja, stílusa. Nem volt lagzi, ahol ne csengtek volna fel a magyar hagyományoknak megfelelően a lakodalmas nóták. Ez a hagyomány a mai napig él, s jelen van, egy lakodalom hiánytalan kelléke a mulattatós zenei stílus.

A 20. században volt egy időszak, amikor kicsit háttérbe szorult a műfaj, ez annak tudható be, hogy a nyugati országok által beköszöntött kis országunkba is a diszkózene. A nyugatot követve egyre több populáris, könnyűzenei alkotások készültek. Lakodalmakban természetesen továbbra is játszották a mulatós, lakodalmas nótákat, dalokat, de a mindennapokban ez nem volt jellemző.

Míg nem visszafordult a kocka. A technika vívmányainak köszönhetően újra előtérbe került a mulatós zene, csak mára modernizálódott is. Rengeteg előadó, zenész, dj sorra készíti az egyre több mulatószenei feldolgozásokat, és sorra jelennek meg a lemezek kiadásra. Nem csak az idősek, de a fiatalok körében is elterjedt, köszönhető a modern feldolgozásoknak. Sok-sok előadóművész, zenész csak és kizárólag azért alakult meg, hogy a mulatós zenéket adja elő saját stílusában.

Ennek köszönhető, hogy a régi magyar nóták nem tűnnek el a magyar nép kultúrájából, sőt egyre ismertebbek is. Egy zene, melyet valóban Magyarország képviseli, a sajátja, mely nem hasonlít semmilyen más nyugati vagy más ország zenéjére. Ez a miénk, és remélhetőleg a jövőben is a miénk marad.
(Forrás: mulatós-zene.hu)