rave

A rave inkább esemény, mint zenei irányzat a '80-as, '90-es évek fordulóján: nagy underground partik, ahol nem csak a hangzás dobta fel a közönséget.

A bulik (háttér)zenéje fõleg pszichedelikus jellegû acid house és hardcore techno.

Angliában olyan méreteket öltöttek a rave-partik (hatalmas, üres raktárakban, vagy szabad téren), hogy a brit kormány veszélyesnek ítélte és betiltotta azokat. Ez természetesen csak növelte népszerûségét.

New Rave-nek a garage rock-kal vagy punkkal ötvözött tánczenét nevezik.

☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

A 90-es évek közepének elektronikus zenei kavalkádjának tehát egyik ága volt a rave zene, melynek két ágát különböztetjük meg.

Az első ("kommersz") ág ismertetőjegyei a gyors ütemszám (140-160 bpm), vidám dallamok, vokálok, gyorsan táncolható, vidámságot sugalló számok, "rádióbarát" változatban átlagosan 3-5 perces számhosszúsággal. Ennek az ágnak a képviselői voltak (a teljesség igénye nélkül) a Dune, Scooter, Charly Lownoise, RMB vagy éppen Blümchen.

A másik rave ág (ami "hivatalosan" hard trance néven is futott akkoriban) ismertetőjegyei az ugyancsak gyors ütemszám (140-160 bpm), vokál nélkül 8-10 perces számhosszúság és a számok fő összetartó erejét egy monoton de vidám és elnyújtott dallam adja, amitől a zene összhatása "szállós", "transzba esős" lesz. Ezek a számok inkább a nagyobb bulikon, mint pl a korai Mayday fesztivál voltak többet játszottak. Erre az ágra nagy hatással volt oda-vissza a techno zene egy másik irányzata az acid is. Ebből az ágból kiemelkedő előadót említeni nem érdemes, inkább az ilyen jellegű zenékkel megjelent albumokat lehet megjelölni, mint pl: a korai Rave Mission és Ravermeister albumok.

A legújabb irányzatok közé tartozik a Rave Breaks. A veterán DJ-k, akik csak az 1993 előtti vonalat képviselték, megunták, hogy minden héten ugyanazokat a régi dalokat játsszák a klubokban ezért kifejlesztettek egy új irányzatot, mely magába foglalja az Old Skool Rave és a modern Breakbeat jellegzetes vonásait. Jellemzője az egyszerű breakbeat ütemek, erős basszus hangok, dallamos zongora szólamok, szintetizátor riffek, és az ének. Az üteme 135-145 bpm között mozog.
(Forrás: Wikipedia)
☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

 History of Rave Culture and the Rave Scene►