segélykoncertek

A jótékony (charity) célú koncerteknek általában egy tragédia, természeti vagy emberi csapás (háború) következtében nincstelenné vált emberek megsegítése a célja.
A nagy koncertrõl helyszíni közvetítés illetve lemez- és filmfelvétel is készül.
A közremûködök (zeneszerzõ, dalszövegíró, zenészek, a producer, a lemezcég, a kiadó, stb.) lemondanak a bevételérõl és felajánlják segélyre.

A nagy jótékonysági koncertek kezdete és aranykora 1984-1985 volt. 1984-ben Bob Geldof, a Boomtown Rats együttes tagja életre hívta a Band Aid-et, mely híres angol mûvészekbõl állt.
Ezzel a segélykoncertek egész hullámát indította el. A Band Aid mintájára többek közt Amerikában (USA for Africa) és Németországban (Band für Afrika) alakultak alkalmi sztáregyüttesek.
A csúcspont az említett csapatok három helyszínen, de egyidejűleg tartott, közös fellépése volt.
A többórás mamutkoncertet a világ számos tévécsatornája közvetítette.

▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫

Nem csak az afrikai éhezők, hanem más szűkölködő és elesett emberek megsegítésére is jelentek meg 1985-ben jótékonysági lemezek:

Az amerikai fekete énekesnő, Dionne Warwick megalapította a Dionne & Friends együttest, melyhez olyan szupersztárokat nyert meg, mint Elton John, Stevie Wonder és Gladys Knight. Velük készítette a "That's What Friends Are For" (Ezért vannak a barátok) c. dalt. A szám összes bevételét az AIDS betegség elleni kutatás, orvosi kezelés és esetleges gyógyítás támogatására fordították.

1985-ben Steve van Zandt, ahogy Little Seven-t polgári nevén hívják, megszervezte az Artists United Against Apartheid (Az aparhteid ellen egyesült művészek) együttest, melyben a legkülönbözőbb zenei műfajokból 40 zenész gyűlt össze, és felvettek egy dalt, aminek a haszna egy Afrika-alapba folyt be.
A pénzeket politikai foglyok, azok családjai és dél-afrikai apartheid-ellenes csoportok támogatására fordították.
A kislemez címe "Sun City" (Napváros) volt. Sun City egy nagy Dél-Afrikai vidámpark, ahová azonban (az alkalmazottakon kívül) színes bőrűek nem léphetnek be.
A felvételekben többek között az Afrika Bambataa, Pat Benatar, Kurtis Blow, Bono, Jackson Browne, Clarence Clemons, Jimmy Cliff, Miles Davis, Bob Dylan, Peter Gabriel, Bob Geldof, Darly Hall, Herbie Hancock, John Oates, Lou Reed, a RUN-DMC, Bruce Springsteen, Ringo Starr, Pete Townshend, Peter Wolf és Bobby Womack működtek közre.
Később ugyanezekkel a sztárokkal megjelent a "Sun City" album is.

Crowd néven gyűlt össze az angol pop-és rockzene krémje 1985 nyarán, hogy elkészítsenek egy lemezt a bradfordi tűzvész áldozatai javára.
1985. május 18-án, egy angol ligamérkőzés során a bradfordi futballstadion tribünje kigyulladt, és a tűz 54 emberéletet követelt.
Gerry Marsden rendezésével, az egykori brit Gerry and the Pacemakers együttest vezette, elkészült a "You'll Never Walk Alone" (Soha nem fogsz egyedül sétálni) c. felvétel. A dal, mely a "Carousel" c. Rodgers & Hammerstein-musicalből való, már 1963-ban a Gerry and the Pacemakers listavezető slágere volt, majd Anglia futballhimnusza lett.
A jótékonysági lemez előadói többek között Tony Christie, Jim Diamond, Ian Matthews, John Entwhistle (Who), Chris Norman (Smokie), Paul McCartney, Colin Bluntstone, Rick Wakeman, Johnny Logan, Graham Gouldman (10cc), The Nolans, a Motörhead, Eddie Hardin, Kiki Dee, Denny Laine és Gary Holton voltak.

A sclerosis multiplex-szel kapcsolatos kutatásokat támogató szervezet (Action Research into Multiple Slerosis) javára akart hanglemezt készíteni Billy Wyman (Rolling Stones).
Ezért 1985-ben létrehozott egy együttest, melynek neve Wille and the Poor Boys (Willie és a szegény fiúk) volt. Bill Wyman, Charly Watts (szintén Rolling Stones), Andy Fairweather-Low, Geraint Watkins és Mickey Gee egyike sem "szegény fiú": mindnyájan a nemzetközi rockzenészek első vonalába tartoztak.
A projekt ihletője Ronnie Lane-nek, a Faces egykori basszusgitárosának megbetegedése volt. A kiváló rockzenével teli LP felvételén más szupersztárok is részt vettek, pl. Jimmy Page, Paul Rodgers és Chris Rea.

▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫▫

http://z.about.com/d/top40/1/0/b/Z/1/hopeforhaitinowalbum.jpg

Részletek az albumból►

Most már biztos, a haiti földrengés a zenetörténetben is mély nyomot hagy.
Könnyen elképzelhető, hogy a két vezető segélyfelvétel, a We Are the World 25 for Haiti és az Everybody Hurts 2010 legvásároltabb dalaiként vonulnak be a zene történelemkönyvébe.
Az utóbbiból a megjelenés hetében 453 426 példány fogyott el a brit piacon.
(Forrás és folytatás: music.hu)