skiffle

 1. A skiffle eredetileg a színes bõrû szegények zenéje volt a '20-as évek Amerikájában (különösen Chicagóban).
  Hangszereiket házilag készítették, mert nem volt pénzük megvásárolni azokat (gitár, jug, kazoo, washboard, stb.). Ezek természetesen egészen máshogy szóltak, mint a gyáriak, és ez adta a sajátos skiffle-hangzást.
  1929-ben jelent meg a country-blues énekes Charlie Spanel "Hometown Skiffle" c. száma, melyben elõször szerepelt hivatalosan a skiffle szó.
 2. Az '50-es években nem csak Amerikában történt korszakváltás a rock and roll kialakulásával. Angliában is létrejött egy új zenei irányzat: a skiffle.
  Skiffle-csoportok tucatjai alakultak, akik kezdetben mind saját készítésû hangszereket használtak: korsókat, mosódeszkát, házi készítésû bendzsót és akusztikus gitárt.
  Az elõadók, mint Alexis Corner és Cyril Davies, a lehetõ legnagyobb hûséggel akarták visszaadni a '20-as évek hangzásait. A blues és jazz minden válfaját és rokon zenei irányzatokat játszottak. Az egyik leghíresebb skiffle-zenész a skót Lonnie Donegan volt.
  Az '50-es évek számtalan skiffle-zenekaraiból nõttek ki a '60-as évek legnépszerûbb beategyüttesei. Még a Beatles is skiffle-bandaként kezdte. John Lennon elsõ együttese, a Quarrymen, skiffle-csoport volt.