twist

Az '50-es évek végére a rock and roll lecsendesült. Ekkor jelent meg Hank Ballard "The Twist" c. száma, mellyel új táncõrület született.

A twist sztárja azonban a philadelphiai fekete énekes, Chubby Checker lett. 1960-tól 1963-ig ontotta a slágereket.
Természetesen sok más elõadó is hódolt az irányzatnak; pl. az Isley Brothers énekelte a "Twist and Shout"-ot, amit késõbb a Beatles is feldolgozott, és Sam Cooke dala, a "Twistin' the Night Away".

A twistrõl filmeket készítettek ("Twist Around the Clock" és a "Don't Knock the Twist") és számtalan táncversenyt rendeztek.
A tánchoz pedig egy nagyon egyszerû és szemléletes utasítást adtak: a kezeiddel csinálj úgy, mintha a hátadat dörzsölnéd egy törülközõvel. Közben a tested az egyik irányba mozog ide-oda, a kezeid a másik irányba. Az egyik lábaddal pedig tegyél úgy, mintha éppen egy cigarettát nyomnál el a földön.

Idõközben, 1961-ben Checker egy másik, pony nevû táncot is befuttatott; "Pony Time" volt a második, amerikai listavezetõ száma.
Ezen kívül még a Popeye, a hitchhiker és a limbo elõnyeit fejtegette dalban, de a twist sikerét soha nem sikerült felülmúlnia.

A twist még egyszer újjászületett. A '80-as években egy új generáció lelkesedett a Fat Boys rapszámáért; címe "The Twist", és egy különleges vendégénekes szerepelt benne: Chubby Checker.