wonky

A wonky 2008 nyarán Amerikában, majd Angliában felbukkant új irányzat, melynek elterjedése Flying Lotus -trip-hop, nu folk és broken beat hangzásokat ötvöző- zenéjének, lemezének köszönhető.
Alkotásában a számítógép és a sequencer nélkülözhetetlen.
A wonky főbb elemei: hip hop, dubstep, crunk, electro, hyphy, grime és chiptune.

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

Egyes vélemények szerint a wonky lehet az a hangzás, irányzat, hozzáállás, gondolkodásmód, amely megújítja és ismét izgalmassá teszi a hip hop-ot.
Az évtized végére az elektronikus zene ismét visszatalált a hip hop-hoz. A glitch hop, wonky vagy mad hop elnevezések mind azokat a friss ötleteket és új hangzásokat jelölik, amelyek segítségével az alapoktól újrafogalmazható a felszínesség, önismétlés és pénz csapdájába esett jelenkori hip hop. A mozgalomnak, Flying Lotus egyre növekvő népszerűségének köszönhetően, mára sikerült kitörnie az ismeretlenségből, ezek a világ minden tájáról – köztük Magyarországról is – felbukkanó fiatal producerek lehetnek azok, akik felrázhatják, mi több fenekestül felforgathatják a szupersztár rapperek (és a mögöttük álló kiadómogulok) által a kommersz unalmába taszított stílust.
A wonky, mint irányzat, hangzás lényege röviden, hogy szabálytalan, a normál, megszokott ritmusképletekből „kibillentett” (a wonky jelentése rozoga, roskatag) tempókra, „bicegtetett” ütemekre építkeznek. Erre jönnek az analóg, „primitív”, 8 bites vagy electro, dubstep hatású szintihangokból csiholt, legtöbbször meglehetősen érzelmes, mi több romantikus, de mégis furcsa, sokszor disszonáns dallamok. A számok sokszor mintha csak vázlatok, loopok lennének, gyakran mindössze egy-egy beat-ből álló rövid darabok. (Részletek a „Wonkológia, avagy újgenerációs hip hop gyorstalpaló” c. írásból ►)