zenei fesztivál

Csaknem minden zenei ágnak van esetenként vagy rendszeresen (évente) seregszemléje. Ezek önállóan, vagy valamilyen (mûvészeti) fesztivál keretében kerülnek megrendezésre.

A zenei fesztivál őse az ünnepekhez kapcsolódó templomi misék sorozata volt, amit a londoni Szent Pál-székesegyházban rendeztek meg először 1655-ben. Világi zenét megszólaltató fesztiválokat a XVIII. századtól rendeznek Angliában.

Az elsõ modern klasszikus zenei rendezvénysorozat 1724-tõl Nagy- Britanniában (Three Choirs Festival) indult, amit a német Musikfeste követett, majd 1858-ban, Worcesterben kezdõdött az amerikai fesztiválok története.
Egy évszázad múlva alapvetõ változás (forradalom) történt. A popfesztiválok alapvetõen megváltoztatták az "ünnepi játékok" addig kialakult jellegét, szokásait.

A mai értelem vett fesztiválok a 20-század közepén bontakoztak ki Amerikában. Ez az idõszak tekinthetõ a fesztiválok virágkorának is.
Mûfajában elsõnek tekinthetõ a Newport-i Jazz (1954), majd Folk (1958) Festival.
A popfesztiválok sorát Monterey nyitotta, a csúcspont Woodstock-ban volt (1969 augusztus 15-17), de néhány hónap múlva, Altamont-ban már érzékelhetõ volt a hanyatlás.

Napjainkban csak Észak-Amerikában 2500 zenei fesztivált rendeznek évente.
Nagy- Britanniában az 1951 májustól szeptemberig tartó mûvészeti és kulturális fesztivált (Festival of Britain) a Great Exhibition (az elsõ világkiállítás) emlékére rendezték. Erre az alkalomra épûlt fel a Royal Festival Hall.

Néhány európai fesztivál: A Montreux Jazz Festival négy évtized alatt lett a legrangosabb európai (svájci) jazz fesztivál.
A legnagyobb brit pop fesztivál a Glastonbury (1970-tõl) és a Reading (1971-tõl).
Továbbá évente rendezik 1980 óta a Monsters of Rock (metál), a Notting Hill Carnival-t Londonban (Caribbean culture), 1982 óta Reading-ben WOMAD (World of Music, Arts, and Dance) nemzetközi zenei fesztivált, (melyen eddig húsz ország képviseltette magát).
Hagyományos a Summer of Love-London (acid house), és az 1964-ben alapított Cambridge Folk Festival is.
Love Parade Berlin: a világ legnagyobb technofesztiválja egy utcai születésnapi bulival kezdõdött 1989-ben. Akkor 150 fiatal teherautózott és táncolt elektronikus zenére; 10 évvel késõbb 1millióan.
Mintájára világszerte hasonló parádékat tartanak. 15 év után 2004-ben elõször -szponzorok hiányában- a berlini fesztivál elmaradt.
Mayday: 1991-ben Berlinben, egy jótékonysági rendezvényként debütáló esemény, ma már Európa egyik legismertebb elektronikus zenei megapartija.
Magyarországon a Sziget- fesztiválok, rendezvények vonzzák a legnagyobb tömegeket.
A zenei fesztiválok körébe tartoznak a dal- és táncdalfesztiválok is. ►Fesztivál

Emlékezetes fesztiválok►

Music Festival
Learn about infographic design.

Tamás megjegyzései: 
http://www.google.hu/search?hl=hu&lr=lang_hu&rlz=1T4TSEA_hu___HU336&q=zenei+fesztiv%C3%A1l&start=0&sa=N