beatbox

A beatbox (beatboxing, human beatbox, vocal percussion, multivocalism, szájdob) az a cappella -a hangszer(kíséret) nélküli előadásmód- legújabb változata.

A beatbox szájjal történő hangok, zenék eljátszása. A hip hop kultúra feltörekvő ötödik eleme. Az ütemet, a ritmust és a zenei hangokat a szájjal, ajkakkal, nyelvekkel és hangszálakkal idézik elő. Ide sorolható még a kürt, húros hangszerek, énekhangok és a keverőpult hangjainak szájjal való utánzása is.
(http://beatbox.mindenkilapja.hu/)

A beatboxolás a hip hop-mozgalom hajnalán született; azon egyszerű okból talán, hogy dobgépe keveseknek van, szája viszont mindenkinek. Aztán, ha már egyszer feltalálták, akkor csiszolgatták is; kiderült, hogy nem csak a dobütemeket lehet szájjal helyettesíteni, hanem a szkreccselés hangját is könnyű utánozni, és a basszus is megy, ha az ember tehetséges. Meg úgy egyáltalán, bármi, csak akarni kell. Persze a dolog akkor válik igazán izgalmassá, amikor már nem csak az utánzás a lényeg, hanem az egész a saját életét kezdi el élni. Bár nálunk ezt csak az elhivatott b-boyok és -girlök tudják, ez így történt a beatboxolással is.
(http://beattesok.mindenkilapja.hu/)

Beatbox hangzások, levegővétel, tempó gyakorlás►

Beatbox oktató-videók►

Human Beatboxing: Tips and Techniques►

human beatbox, stylophone, zenci-blog

.
Beatbox "zenekar":

.

Tamás megjegyzései: 
A [[hip-hop]] egyik fõ kelléke; elõre beprogramozható [[ritmus]]ok és [[loop]]ok. ???