hard rock

hard rock
hard rock
hard rock

.

A hard rock és a heavy metal több közös tulajdonsággal rendelkezik.
Mindkét stílusra jellemzõ:

  1. a nagy hangerõ, a torzított gitár kiemelkedõ szerepe, 
  2. a banda élén álló énekes, aki általában nem játszik hangszeren. (A legmarkánsabb kivétel Jimi Hendrix), 
  3. kialakulásuk nagyjából egy idõszakra, a '60-as évek második felére tehetõ, 
  4. vezéregyéniségei nem sorolhatók kizárólag csak az egyik táborba, 
  5. vad és féktelen koncerteket adtak, melyek látványa tökéletes összhangban volt a hangzással, 
  6. show-elemekkel gazdagították a hatáskeltés repertoárját, amit ma sem könnyû túlszárnyalni: Jimi Hendrix játékstílusa, Peter Townshend (Who) a gitártörés "feltalálója", Alice Cooper arc- és testfestése stb. 
  7. csodálatos lírai dalok, melyek teljesen ellentétesek a fõprofillal.

A különbözõségük lényege pedig az, hogy a hard rock hû maradt a bluesos rock and rollhoz, amit még swinges elemekkel, ritmussal is dúsítanak.
A heavy metál ehelyett a heves, brutális gitárhangzást és a letaglózó ritmust alkalmazza.

Metal

♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦♦

A Hard Rock létrejötte egyértelműen a ’60-as évek végének, blues és rock gyökerekkel rendelkező zenekaraihoz köthető (Led Zeppelin, Deep Purple). Egyedül a Queen-nel egészíteném ki a sort: szerintem e zenekar intelligens rockzenéje és fantasztikus dallamérzéke is komoly befolyást gyakorolt a stílus fejlődésére. A következő évtizedben leginkább a Deep Purple utódzenekarai (Rainbow, Whitesnake) vitték tovább ezt az örökséget. A heavy metal fokozatos különválásával, extrémebb irányba fordulásával (valamint a punk megjelenésével) hamarosan elvesztette kezdeti lázadó aspektusát és kialakultak rádióbarát, életigenlő válfajai, mint például az AOR és a stadion rock, ezek elsősorban az Egyesült Államokhoz köthető irányzatok (lásd külön).

A ’80-as években a stílus újabb lendületet kap Európában is, egyrészt a Def Leppard dallamosabb irányba fordulásával, másrészt a Europe The Final Countdown c. dalának hatalmas sikerével (ráadásul a Scorpions is a slágerlistákat ostromolja, igaz lírai számokkal). A TNT, a Hanoi Rocks, a Pretty Maids és a Krokus is bejátsza magát a másodvonalba, errefelé a mai napig ez a két térség (Skandinávia és Svájc) ápolja leginkább a dallamos fémzene hagyományait (lásd Lordi, The Poodles, Hardcore Superstar, Jorn, Gotthard, Shakra, stb.), természetesen időközben egyéb hatásokat is magukba olvasztva.

Látható tehát, hogy a hard rock is egyfajta gyűjtőfogalom, amely vagy ebben a szintetizáló értelmében használatos, vagy amikor a „klasszikus”, ’60-as, ’70-es évek hangzásához visszanyúló, blues-rock alapú kemény, ámde dallamos fémzenéről beszélünk.
(Forrás: HARD ROCK MAGAZIN - A Rock Napilap!)