swing

swing: himbálózás, lengés, lendület
Jazztörténeti stíluskorszak, amely a '30-as évektõl a '40-es évek elejéig tartott. Központja New York volt.

A swinges-jazzes ritmikára, lüktetésre, a beat és off-beat összhangjára és az ebbõl kialakuló "lebegõ, ingadozó" 4/4-es ritmikára, lendületre, feszültségre vonatkozó szakkifejezés. társasági tánc

A swing alapja az egyenletes 4/4-es lüktetés (beat), -melyben a páros negyedek hangsúlyosak- jellegzetes cintányér-szinkópákkal és kis elcsúsztatásokkal (off beat), a bõgõs alapritmus elõtti játékával.
A jó ritmusszekció olyan alapot ad, ami fölött keresztben lehet játszani.
A 4/4-es ütemlehetõvé tette sok, ugyancsak 4/4-es európai dallam átvételét, dzsesszesítését (szimfonikus jazz).

Az improvizációt felváltja a teljesen megkomponált arrangement virtuóz, improvizált szólóbetétekkel.
Felépítése alapját nem a chorusok, hanem a riffek jelentik.
A swing ritmusában összeolvadt a jazz a tánczenével, és fõszerepet játszott a szórakoztató zenében, a (Broadway) musicalben és a filmben.

A híres big band - vezetõk közt egyaránt volt fekete (Fletcher Henderson, Duke Ellington, Count Basie), és fehér (Benny Goodman, Woody Herman, Stan Kenton) zenész.
Az õ tevékenységüknek és számtalan swingslágernek köszönhetõen terjedt el a jazz szerte a világon.

A swing népszerûsége a mai napig tart, ami más mûfajokra gyakorolt hatásában is megfigyelhetõ. (Pl. a countryban a western swing, a rockban a retro swing, new Jack swing, funky.)

A Swing táncok Rolls Royce-a. A harlemi báltermekben alakult ki a 20-as évek alatt, a 30-as 40-es éveken át.
Az összes harlemi bálterem közül -melyek igen szorosan közrejátszottak a tánc kialakulásában- a legszámottevõbbek a híres Alhambra, Renaissance és Savoy báltermek voltak.
Kezdetekben szigorúan társas parkett-tánc volt sok bonyolult lábmunkával, de körülbelül 1936-tól a rádióból is hallható volt és bekerült a kabaré- és éjszakai klubbok színpadaira is.
Elterjedt egész Amerikában és más országokban, elsõsorban a híres Savoy alapította elõadócsoport, a Whiteys Lindy Hoppers által. (►lindy hop)

.
Kansas City style; pre-swing and swing music from Midwestern and Southwestern bands that emphasized larger ensembles, saxophone sections, the blues, riff melodies, and strong walking bass:

A felvétel ideje és helye: 1946, Budapest

Wynton Marsalis a swingről:

.