indiai zene

Az indiai zene a hippie mozgalom révén vált Európa szerte népszerűvé.

A leghíresebb indiai zenész - a háromszoros Grammy-díjas szitárjátékos és zeneszerző- Ravi Shankar, aki guru bölcs, hindu vallási vezető, hitoktató is.
Sokat tett azért, hogy a szitárt és a hagyományos indiai zenét megismerjék nyugaton.
Nagy hatással volt George Harrison, illetve a Beatles zenei fejlődésére is.

szitár, rága, tabla

Ravi Shankar szitárművész 90 éves►

A Calcutta Trió a hetvenes évek közepétől hirdeti az indiai klaszszikus zene értékeit, és minden jel szerint a kultúraközvetítésen túlmutató szándékai célba értek.
A hatvanas években a Beatles indiai kalandjainak hatására az atlanti kultúrák éppen akkor virágzó populáris hajtásai sokat merítettek a szubkontinens zenei hagyatékából.
Az addig szokatlan zenei formák és a negyedhangokkal színesített, különlegesnek ható skálákból szőtt dallamvilág a megértés és a világra való nyitottság szinonimájává váltak, hozzánk azonban akkor még nem érkezhetett el a varázslat.
A Ravi Shankar egyik legjobb nem indiai tanítványaként számon tartott szitáros, Kozma András vezetésével, a kortárs komolyzene és a dzsessz felé is nyitott tablakirály Szalai Péter, valamint a tampurás Molnár András játékával a Calcutta Trió hozta el elsőként – és tulajdonképpen a mai napig egyetlenként – az indiai klasszikus zene távoli szakralitásának varázsát, és nyújtott koncertjeivel hosszú-hosszú időt a megértéshez szükséges meditációhoz.
Ezeket a többórás szeánszokat a Marczibányi Téri Művelődési Ház azóta is minden hónap első hétfőjén megrendezi.

(Forrás:http://nol.hu/lap/tv/20091127-harminc_eve_india#)

.
Vishal Vaid: tradicionális indiai zene modern felfogásban:

Tamás megjegyzései: 
[[›Rága]] A hindu zenében egy oktáv 22 hangból áll