léggitár


A léggitározás olyan tevékenység, melyhez hangszer sem kell. Elengedhetetlen viszont egy pörgõs, gitárszólamokkal tûzdelt zene, és egy energiadús fiatal, aki a szólógitáros játékát, de fõleg mozgását eltúlozva utánozza.
A léggitáros olyan pogo-táncoshoz is hasonlítható, aki úgy tesz, mintha gitározna.
(Ezzel ellentétben a szájgitáros a gitár hangzását imitálja, vagy módosítja.)
Az air guitar bajnokságoknak több évtizedes nemzetközi hagyománya van. 2011 augusztus végén Finnországban rendezik a döntőt.
(
Air Guitar World Championships>)

http://www.airguitarworldchampionships.com/assets/site/images/agwc/agwc_anniversary_200x243.JPG

Amerikai lány nyerte a Finnországban rendezett 9. léggitár-világbajnokságot. A hagyományőrző eseményen százak tolongtak, többen lelkesen imitálták a nagy gitárosok mozdulatait, de az igazi menők saját technikát fejlesztettek ki.

Miri "Sonyk Rok" (első két képünkön) diadalmaskodott a gitár nélküli pózolók éves versengésén, melynek a finnországi Ouluban található Rock Club 45 adott otthont. Igencsak nemzetközi csapat gyűlt itt össze, izgatott zsongás, majd hangos ováció és füttyszó töltötte be a termet, mikor a léggitárosok bemutatták extrém előadásaikat.

Forrás: EPA

A legnagyobbak igyekeztek saját stílust kialakítani, ebben némiképp megkönnyítette a dolgukat az a tény, hogy súlyos hangszer nélkül könnyebb léggitározni: egyfelől nem kell figyelni a kalimpáló ujjak és a húrok összhangjára, másfelől pedig lényegesen könnyebb ugrálni, vetődni, bukfencezni és hasalni, amennyiben nem lóg elektromos gitár az ember nyakában.

Forrás: EPA

A látványos esemény végén a döntősök haladéktalanul megrohamozták a világot jelentő deszkákat, vígan felmásztak a színpadra, és egy közös performance következett, az összesereglett barátok és örömtől könnyező, szipogó anyukák, tapsolástól kifáradt apukák legnagyobb örömére.

Forrás: EPA

Forrás: EPA

[origo]