slágerlista

A slágerlista (chart, hit-list, schlager hits) különböző szempontok szerint válogatott és sorrendbe helyezett zeneszámok sikerlistája.
Az összeállítás szempontjai nagyon sokfélék lehetnek: zenei stílus, időszak, közönségszavazás, eladási példányszám, játszási/sugárzási gyakoriság, népszerűség, ismertség stb.
Van single vagy album, nemzetközi, hazai, vegyes, illetve adott helyszínre vonatkozó, objektív mérési adatok, vagy az összeállító szubjektív véleménye, ízlése szerint válogatott slágerlista.
Megjelenhet bármilyen médiában, tetszőleges gyakorisággal.

1940-ben a Billboardnál készítették, és jelentették meg az elsõ slágerlistát "Music Popularity Chart" elnevezéssel. Rajta a legelső "number one record" Tommy Dorsey "I'll Never Smile Again" c. száma, amit Frank Sinatra énekelt.
Ettõl kezdve hosszú éveken keresztül hétrõl-hétre összeállították Amerika bestseller felvételeit.
1974-ben indult -Tom Moulton szerkesztésében- a discozene rovata, a "The Disco Mix column".
1991-tõl számítógépes adatgyûjtés alapján készül a Hot 100 és a többi chart.

15 év elteltével, 1955 nyarán is szelíden piroslottak a cseresznyék és fehéren virágzottak az almafák. Ezt a nem túl meglepõ természeti jelenséget öntötte zenébe Perez Prado ("Cherry Pink and Apple Blossom White"), és elsõ helyezett lett.
Ám ami ezután történt, az visszatekintve zenetörténelmi esemény volt. Amikor 1955-ben a lemezcégeknél meglátták a Billboard "Best Sellers in Stores" chart új listavezetõjét, mindent éreztek, csak nem virágillatot. Az elsõ helyezett Bill Haley and His Comets: "(We're Gonna) Rock Around the Clock" c. dala volt.
Egy csapásra mindent megváltoztatott!