turné

hangverseny-/koncertkörút.

A nagy sztárok országos vagy világturnéi általában egy új nagylemezük megjelenéséhez kapcsolódik, és tulajdonképpen része a promóciónak. Hazánk is turnéállomása sok élvonalbeli mûvésznek.
A fellépésekrõl koncertfilm vagy klip készülhet.

A Rolling Stones az évtized legsikeresebb turnézenekara


 

A Rolling Stones nem adott annyi koncertet, mint a lista élmezőnyének többi tagja, kevesebb jegyet is értékesített ezekre a fellépésekre, mégis nagyobb bevételre tett szert, mint bárki más a világon. Mick Jaggerék összesen 264 koncerten álltak közönség elé tíz év alatt, ezekre a fellépésekre több mint 8,2 millió jegyet adtak el, a bevétel pedig meghaladta a 860 millió dollárt.

A második helyen kevéssel lemaradva a U2 végzett, Bonóék 844 millió dollárra tettek szert jegybevételeikből. Ők 288 koncertet adtak, mindegyik telt házzal futott, míg a Stones 264 fellépéséből csak 190-re fogyott el minden belépő. Dobogóra került még Madonna, 800 millió dollárral, őt Bruce Springsteen (688 millió), Elton John (603 millió), Celine Dion (536 millió) követi, a TOP 10-be a Dave Matthews Band, Kenny Chesney, a Bon Jovi és Billy Joel is befért.  
Forrás: