zenei nevelés

"A zenei nevelést az anya születése elôtt kilenc hónappal kell kezdeni"
Ez Kodály Zoltán felismerése, ami az édesanya és magzta közötti nemzedékeken átívelõ transzgenerációs kapcsolatra vonatkozik.
A várandós kismama az õ édesanyjától származó korai, tudatalatti zenei élményeit örökíti át születendõ gyermekébe. Ezzel meghatározza a zenéhez való viszonyát, érzékenységét, zenei élvezõkészségét.
Kodály-módszer

"A zene a makrokozmoszban uralkodó rend és harmónia kifejezõdése, mely ugyanolyan rendet és harmóniát hoz létre a mikrokozmoszban is." Püthagorasz

Egy felmérés szerint az átlag amerikai több idõt tölt zenehallgatással, mint az Interneten, a mozikban, vagy a napilapok olvasásával.


A zenetanulásnak közvetlen hatása lehet a gyermek nyelvtanulási képességére. A hangszeres játék elsajátítása ugyanis hatással van az agy hangok iránti érzékenységére - állapították meg a chicagói Northwestern University kutatói. Az egyesült államokbeli tudósok vizsgálatokkal bizonyították, hogy a zenével való foglalkozás előnyös lehet az agy egyes területeinek fejlődése szempontjából, így minden gyermek számára, de különösen a diszlexiás vagy autista gyermekeknek. 
A kutatók kapcsolatot fedeztek fel a zenei képesség és az idegrendszer azon kapacitása között, amely a hangok leképezésében játszik szerepet. Nina Kraus, a kutatást vezető  professzora szerint kapcsolat van a hangszeres játék és az agytörzs működése között. Az agynak ezen része irányítja a lélegzést, a szívverést valamint a reagálást az egyes hangokra.
(MusiciansWho / InfoRádió / Daily Telegraph)