billentyû

billentyû

A billentyû/billentyûzet/keyboard a hangok megszólaltatásának eszköze a billentyûs hangszereken.
Elsõsorban kézzel (manuálon az ujjak), vagy lábbal (pedállal), nyomásra mûködõ emelõszerkezet, mely valamilyen mechanikai hatás továbbítására szolgál.
A billentyûk sora alkotja a billentyûzetet, klaviatúrát.
A temperált hangszereken a kromatikus skála szólaltatható meg; a fehér billentyûknek a C-dúr törzshangsor hét hangja, (diatonikus skála) felel meg, a fekete billentyûkkel pedig az alterált hangok szólaltathatók meg.

Az első hangszer, amelyen billentyűzet segítségével lehetett játszani a víziorgona
(hidraulisz).


Billentyűk felismerésének gyakorlása (Keyboard Identification)►

Akkordok billentyűzeten►

Tamás megjegyzései: 
Kalapácsmechanikás billentyûzet (PA-4, PA-5) A Roland zongorák PA-4 mechanikáját az FP-8 (megjelenési év 1991) és a HP-7700/5700/3800/2800 (megjelenési év 1992) modelleknél kezdték használni. Azóta a számtalan továbbfejlesztés révén a piac legjobb billentyûzeteként tartják számon. Az új PA-5 progresszív kalapácsmechanikás billentyûzet azonos koncepcióra épül (kompakt tervezés és az akusztikus hangversenyzongorákéhoz hasonló kalapácsmechanika érzettel) és eddig megszokott alapfunkciókat kínál, valamint kiegészül olyan új funkciókkal, mint kiváltópont ellenállás és különlegesen kifinomult billentésérzékenység az alsótól a felsõ regiszterekig. A PA-5 billentyûzetnél a billentés és az új zongorahangszínek közötti harmónia (a billentyû megnyomásának mértéke és a megszületõ hangzás kapcsolata) a lehetõ legtökéletesebb. A PA-5 az összes regiszter dinamikájának természetes és gazdag tárházával még egy lépéssel megközelíti az akusztikus zongorák hangzását. [[Fúvós hangszerek]]en az oldalnyílásokat fedõ-nyitó szerkezet, amelyet ujjal mozgatnak.