easy listening

Az easy listening (más néven beautiful music) könnyen befogadható, fülbemászó, crossover popzene.
Alapvetõen népszerû standardok, slágerek feldolgozásai, és nem új szerzemények. A zömében instrumentális felvételeket jól hangszerelt nagyzenekarok (akár szimfonikusok) készítik (orchestral pop). Tipikus képviselõi többek közt Henry Mancini, Mantovani, Ray Conniff, James Last zenekarai, vagy hangszeres szólistaként Zamfir és Richard Clayderman.

Az easy listening fõleg háttérzeneként funkcionál.
A zenehallgatás lehet fõ- vagy melléktevékenység. Ez a fajta zene -ellentétben, pl. a jazz-szel- nem igényel teljes figyelmet, sõt! Rendeltetése az, hogy a háttérbe húzódva fejtse ki áldásos hatását. Egy romantikus vacsora, pihentetõ relaxáció, hosszú utazás vagy egy egyszerû bevásárlás egyaránt sokkal kellemesebb lehet, ha a háttérben ilyen zene szól. Anélkül, hogy odafigyelnénk, hallgatnánk, besurran az oldalsó fejnyílásainkon, és megnyugtató harmóniával tölt el.

Easy listening charts 1961 óta található a Billboardban, amit 1979-ben adult contemporaryra, vagy soft rockra kereszteltek át. Ebbe a stílusba sorolható a popzene néhány ága (classical pop, easy pop, instrumental pop, orchestral pop, space age pop), valamint a ballroom dance, exotica, lounge music, mood music, wedding music, és a MOR (Middle of the Road). A 90-es évek elején coctail music elnevezéssel készült új szerzeményekkel elevenítették fel a lounge-hangzást.

Tamás megjegyzései: 
Az easy listening music szelíd, fõleg [[háttérzene]]ként funkcionáló zene (más néven beautiful music). A zenehallgatás lehet fõ- vagy melléktevékenység. Ez a fajta zene -ellentétben, pl. a [[jazz]]-szel- nem igényel teljes figyelmet, sõt! Rendeltetése az, hogy a háttérbe húzódva fejtse ki áldásos hatását. Egy romantikus vacsora, pihentetõ relaxáció, hosszú utazás vagy egy egyszerû bevásárlás egyaránt sokkal kellemesebb lehet, ha a háttérben ilyen zene szól. Anélkül, hogy odafigyelnénk, hallgatnánk, besurran az oldalsó fejnyílásainkon, és megnyugtató [[harmóniá]]val tölt el. Az easy listening könnyen befogadható, fülbemászó, [[crossover]] [[popzene]]. Alapvetõen népszerû [[standard]]ok, [[sláger]]ek [[feldolgozás]]ai, és nem új szerzemények. A zömében [[instrumentális]] felvételeket jól [[hangszerelt]] nagy[[zenekar]]ok (akár [[szimfonikus]]ok) készítik ([[orchestral pop]]). Tipikus képviselõi többek közt Henry Mancini, Mantovani, Ray Conniff, James Last zenekarai, vagy [[szólista]]ként Zamfir és Richard Clayderman. Easy listening [[charts]] 1961 óta található a [[Billboard]]ban, amit 1979-ben [[adult contemporary]]ra, vagy [[soft rock]]ra kereszteltek át. Ebbe a stílusba sorolható a [[popzene]] néhány ága ([[classical]] pop, easy pop, [[instrument]]al pop, [[orchestral pop]], [[space]] age pop)]], valamint a [[ballroom]] dance, [[exotica]], [[lounge]], [[mood music]], és a [[wedding music]], MOR (Middle of the Road). A 90-es évek elején coctail music elnevezéssel készült új szerzeményekkel elevenítették fel a [[lounge]]-hangzást.