elektronikus tánczene

elektronikus zene, electronic, electronica, discozene
List of electronic music genres, sub-genres and styles ► (Az elektronikus zene műfajai, alfajai és stílusai)

Az elektronikus tánczene az angol electronic dance music terminológia átvétele. A hozzá kapcsolódó kultúrát a "tér" adottságaihoz igazodva nevezik rave-, parti-, techno-house- vagy klubkultúrának. Rave-nek a szabadtéri partikat nevezik, mint műfaji meghatározás nem létezik. A rave-zene helyesen rave-eken elhangzó zene, azaz techno, acid, house és ezek különböző hibridjei.
Bátorfy Attila: Az elektronikus tánczenei kultúra...
----------------------------------------------------------------------------------------------

David Hesmondhalgh: Az elektronikus tánczene kulturális politikája című cikk főként a kilencvenes évek elektronikus tánczenéjének térnyerésével kapcsolatos brit kulturálispolitikai diskurzust vizsgálja.

Az elektronikus tánczene elnevezés így egyszerre szolgál a vizsgált zenék egyfajta funkció mentén történő lehatárolására, és egybeesik a zenei sajtóban és zeneiparban a kilencvenes évek elektronikus tánczenéjét jelölő stílusmegnevezéssel (dance music).
Mivel a cikk kitekintést ad a dance music kultúrtörténeti gyökereire – a diszkókra, a sound systemekre és blues dance-ekre – is, a fordításban végig az elektronikus tánczene elnevezést használjuk.
A dance music culture kifejezést a Replikában korábban megjelent írásokkal összhangban partikultúrának fordítjuk, kivéve ott, ahol a kifejezés az elektronikus-zenei partik előtti tánczenei kultúrákra vonatkozik, illetve az ezekkel kapcsolatos kontinuitásra utal.

Electronic dance music (EDM) - erről a Disco Stoy-ban.