jive

 1. A jive több, egymással rokonságban álló amerikai zenébõl és táncból alakult ki. Ezekhez tartozik az 1930-as évek elején a lindy hop, a blues és a swing, a negyvenes években a boogie vagy a boogie-woogie, a jitterburg, jump-blues és a bebop, (majd az ötvenes években a rock and roll-al kerül szoros kapcsolatba).
  Ezeket a táncokat fõleg az amerikai katonák hozták át Európába, ahol akrobatikus dobásokkal kiegészített szabad mozgásstílusukkal gyorsan kedvelté váltak a fiatalság körében.
  A világháború után az uralkodó zenei irányzat a boogie lett. Az "idegen és közönséges" táncot angol tánctanárok tették mérsékeltebbé, szalonképessé: igy alakult ki a lassabb, elegánsabb, de mégis élénk, mozgalmas jive.
  1968-ban vették fel ötödikként a latin-amerikai táncok közé.
 2. A hand jive csak kézmozdulatokból állt, ezért akár egyedül, párosan, vagy csapatosan is lehetett gyakorolni.
  Johnny Otis "Willie and the Hand Jive"-ja örökítette meg ezt a táncot, azonban a dal bizonyult hosszabb életûnek, Cliff Richard és Eric Clapton repertoárját is gazdagítva.
 3. A jazz-zsargonban a kétértelmû, értelmetlen duma, halandzsa.
 4. A '30-as években a swing szinonimája (Count Basie: "Jive At Five").
  A versenytáncok között jive néven szerepel a rock and roll.

Jive turkey

Cool cats were around since the ‘60s. But, if you were trying way too hard to be a cool cat and didn’t really know a thing about the hip scene . . . you’d quickly be known as a jive turkey.

Jive carries multiple meanings, and is another one originally rooted in the African-American jazz music scene. Over time however, it began to be associated with meaningless banter. And, being called a turkey has never been a compliment, so the combination of the two really did make one out to be pretty damn foolish.