mambó

Dél-amerikai eredetû, páros ütemû, gyors társastánc. Az '50-es években jött divatba az USA-ban.
A legnépszerûbb mambóbandák között volt Perez Prado, Machito, és Tito Rodriguez.
Nagy hatással volt a latin zenére, bár Amerikában gyorsan kiszorította a cha-cha-cha, amit könnyebb volt a fehér zenészeknek játszani, a közönségnek meg táncolni.
rumba, salsa

Mambo Italiano

írta: chetak94


“Hej, Mambó, Mambó Italiánó,
Új ritmus, pezsgő és muzsikáló.
Ezt járja ma Pádua és Milánó,
Róma, Nápoly és Genova tipeg-topog ide-oda.”

A zene világában vannak híres szerzemények, melyeket más, szintén híres zenészek szívesen átvesznek repertoárjukba. Ez a sors nem csak a nagy, komoly műveket éri el, hanem az elragadó, kedves kis dalokat is, mint azt a régi olasz dalocskát, ami már napok óta a fülembe cseng. A Mambo Italiano egy ismeretlen eredetű olasz népdalon alapul, amelyet Bob Merrill írt 1954-ben, egy másik változat szerint pedig a híres olasz énekes, Renato Carosone és Nisa műve. A legtöbb eladott példányt Rosemary Clooney énekesnő produkálta 1954-ben.

Azóta több szövegváltozattal és hangszereléssel számosan vitték sikerre, pl. Dean Martin, Alma Cogan, Bette Midler, Sophia Loren, Groove Armada, Basement Jaxx, van orosz és mandarin verziója, szerepel a Keresztanya és a Shaft c. filmekben is. Ne felejtkezzünk el a rock and roll hazai fenegyerekéről, Komár Lászlóról sem.

.