maxi

Maxi single: 12", 12" Disco Single, 12 Inch Single
A hanglemezek formátuma húsz éve változatlan volt (nagylemez, kislemez), amikor Tom Moulton producer 1975-ben elkészítette az elsõ maxi-single lemezeket a dj-k részére.
Ez technikai és zenei szempontból egyaránt alapvetõ változásokat hozott: jobb hangminõség és hosszabb játékidõ vált lehetõvé.

Az ötlet egyszerû: a nagylemez méretû (12inch = 30cm) korongra egyetlen zeneszámot nyomtak. A kislemezhez képest változatlan, percenként 45-ös fordulatszámon lejátszva a barázdák hosszabbak lettek, így a hangminõség jelentõsen javult.
A zavaró sercegés megszûnt, a zene dinamikusan, széles frekvenciatartományban szólt. A hangzásélmény ugrásszerûen megnõtt.
A kislemezhez viszonyítva jelentõsen hosszabb lejátszási idõ lehetõséget adott a dalok effektekkel gazdagított, remixelt (újrakevert), hosszabb variációinak elkészítésére (pl. club mix-version).

Az elsõ világraszóló maxisiker Donna Summer "Love to Love You, Baby" c. szexuálisan túlfûtött száma volt. A maxi-single bakelit, majd CD formájában is a disco meghatározó hanghordozójává vált.

hanglemezfajták, discozene

Tom Moulton - a maxi single atyja►