nagybõgõ

Tuladonképpen bõgõ csak egyféle van; nincs kicsi, vagy közepes, hanem mindegyik nagy. Ettõl függetlenûl a hangszer megszokott elnevezése nagybõgõ.

A nagybõgõ (double bass, upright bass, contrabass) vagy gordon a legnagyobb méretû és a legmélyebb hangú vonós hangszer. Általában négy húrja van (E-A-d-g).
A klasszikus, és a cigányzenében, valamint a jazz-ben egyaránt nélkülözhetetlen, csaknem minden mûfajban használják.

A jazzmuzsikusok leginkább pengetéssel, máshol inkább vonóval szólaltatják meg.
A modern tánczenében átvette helyét az azonos hangolású elektromos basszusgitár, vagy az elektronikusan erősített bõgõ (electric upright bass,stick bass) .

A nagybõgõ minden szempontból nehéz hangszer; nemcsak játszani és cipelni, de szólókarriert elérni is nehéz vele.
Charles Mingus utódaként a világ legjobb nagybõgõse Pege Aladár, aki több, mint ötven évig játszott hangszerén és megkapott szinte minden létezõ díjat, elismerést. Azon kevés mûvészek közé tartozik, akik egyaránt kíválóak a klasszikus és a jazz területén. Pege, a "nagybõgõ Paganinije" kemény próbákat tartott, és mindennap legalább két órát gyakorolt - kizárólag klasszikus darabokat, mert mint mondta, a technikai tudás bomlani kezd, ha nem dolgoztatják. A jazzt viszont érezni kell, az improvizációt nem lehet kigyakorolni, megtanulni.

InstrumenTube: interaktív hangszer ► (Először le kell játszani végig a felvételt, majd az idősávon lehet a kívánt hangokra klikkelni.)

Willie Dixon - Bassology: