reggae

Jamaicából származó, erõs basszuskíséretû, szinkopált zene, mely fõleg a calypso, a mento és a rhythm and blues keverékébõl keletkezett.

A Karib térség, elsõsorban Jamaica fekete bõrû lakosai afrikai kulturális örökségükre építve hívták életre a részben vallási, részben politikai rastafari-mozgalmat. Ehhez a mozgalomhoz kapcsolódik a reggae, a különbözõ helyi stílusok színpompás vegyüléke.

Az 1960-as években vált ismertté világszerte elsõ nagy képviselõi által. Bob Marley és zenekara, a Wailers által az eredeti, roots-rasta reggae változat terjedt el. Peter Tosh és Jimmy Cliff a soullal színesített funk reggae-t játszotta.
A '60-as évek végén U-Roy, King Tubby, Lee "Scatch" Perry által kifejlesztett új reggae-forma a dub-style.

A '70-es években az amerikai rock és a ska/rock steady vokálcentrikus, rasta-szövegû keveréke volt az irányzat markáns képviselõje. A Toots and the Maytals által játszott pop reggae calypso-elemeket is tartalmaz.

Az 1980-as években fõleg Angliában fehér zenészek is kezdték játszani a könnyedebb, formáit (ska, dancehall). Ennek köszönhetõen egyaránt slágerlistás lett pl. a UB40: "Food for Thought", a Madness: "My Girl" és Bob Marley & the Wailers: "Could You Be Loved" c. dala.

A '80-as évek második felében kezdett kialakulni a digitális reggae (ragga, ragamuffin), majd a dancehall ill. a sound systemek. A jamaicai és a discozene rendkívül izgalmas szimbiózisa jött létre és alakul tovább. Hazánkban is nagy tábora van.

Bob Marley a legismertebb reggae elõadó: lemezeibõl világszerte több, mint 10 millió kelt el.

Tamás megjegyzései: 
Combining two native Jamaican styles, Ska and Rock Steady, Reggae's early creators include the Wailers, and Toots and The Maytals. This music became increasingly political, and many bands belong to the Rastafari religious movement. Reggae spawned the Dancehall movement in the early 80s, including toasting, an early form of rap music. [[Contemporary Reggae]] [[Pop-Reggae]] [[Reggaeton]] [[Roots Reggae]] [[Dancehall]] [[Ragga]] [[Rock Steady]] [[Ska]] [[Dub]]