scratch

A scratch, vagy scratch-elés nagyon leegyszerűsítve a bekapcsolt lemezjátszón forgó lemez kézzel történő előre-hátra húzogatása a tű alatt. Ez a mozgatgatás, -ami tulajdonképpen a lemezjátszó nem rendeltetésszerű, és a lemezt karcoló tevékenység- sajátos, furcsa hangzást idéz elő.

Akár véletlen, akár tudatos kísérletezés eredményezte az első lemezhúzogatók felbukkanását, tény, hogy az 1990-es években a scratch rohamos terjedése óriási változás kezdetét idézte elő a disc jockey-k munkájában és zenéjében.

A lemezjátszó –természetesen a hozzá kapcsolódó kiegészítőkkel, főleg a crossfader használatával- hangszerként, új hangzás, zene létrehozójaként kezdett funkcionálni.
A hangszeren játszó pedig –ahogy például a zongorajátékost zongoristának hívják, a lemezjátszó (turntable) „zenésze” a turntablist nevet kapta.

A scratching technika tucatnyi kifinomult változata –melyek elsajátítása rengeteg gyakorlást és rutint igényel- a hip-hop zenén kívül a klasszikustól a heavy metal vagy a jazz zenéig a legkülönbözőbb műfajokban is megjelent.

Hazánkban elsőként a technikájában és művésznevében egyaránt gyors dj Quick ért el mesterszintet ezen a területen. Lehet tanulni tőle:

.
scratch animáció:

.
scratch-fantázia:

.

Bakelit vagy CD?!