abszolút hallás

abszolút hallás

Abszolút: máshoz nem viszonyított, önálló, korlátlan, teljes, feltétlen. Ellentéte a relatív.

Az abszolút hallás képesség a hangok magasságának támpontok (összehasonlító hangok, segédeszközök) nélküli felismerésére.
Az abszolút hallás olyan veleszületett képesség amely megfelelõ környezeti hatások (zenei nevelés, képzés) esetében jelenik meg, és gyermekkorban fejleszthetõ. Czeizel Endre szerint "az abszolút hallás, ami a zenei tehetség egyik jelzõje lehet, valószínûleg 100%-osan örökletesen meghatározott."

 A hangmagasság nagyon precíz felismerésének képessége agyi adottságokhoz, pontosabban a bal oldali halántéklebeny egy apró területéhez köthetõ.
Létezik egy hangra vonatkozó részleges abszolút hallás; például a normál zenei A hangot bármikor képes felidézni magában, és ehhez viszonyítva tudja kiszámolni a hallott hang távolságát.
A passzív abszolút hallás a hangmagasságok hallás alapján történõ felismerését, az aktív abszolút hallás az emlékezetbõl történõ reprodukálását jelenti.

A hiedelemmel ellentétben a zenészek a relatív hallásnak nagyobb hasznát veszik, mint az abszolút hallásnak, ami a zenei tehetség bizonyítékának sem tekinthetõ.
Egyes zenészeknek csak a hangszerükre van abszolút hallásuk. Például néhány zongorista gond nélkül azonosítja a zongorán leütött hangokat, de más hangszereknél ez a képessége nem mûködik.

•Az Alberta Egyetem pszichológusai Dr. Chris Sturdy vezetésével vizsgálatot végeztek az ember, a patkány és különböző madarak hangmagasság-felismerő képességéről. A madarak egyértelműen jobban teljesítettek a hangok felismerése, osztályozása és memorizálása terén, mint az összehasonlításban részt vevő emlősök. Az emberek a relatív hallást vizsgáló feladatokban meglehetősen jó eredményt értek el, míg abszolút hallásuk csapnivalónak bizonyult. Sovány vigasz, hogy a patkányok még nálunk is rosszabbul teljesítettek.

•Mozartnak olyan pontos hallása volt, hogy nyolcadhangnyi különbséget is meg tudott állapítani.

• Ormándy Jenőnek, a híres karmesternek abszolút hallása volt. A Philadelfiai Szimfonikus Zenekar tagjai egy április elsején, a próba előtt megegyeztek, hogy megviccelik a mestert, s mindenki fél hanggal lejjebb hangolta a hangszerét. Mondani sem kell, amikor játszani kezdtek, Ormándy azonnal leállította a „produkciót". (Fidelio Online)

• Banda Ede csellóművész, a Zeneművészeti Főiskola gordonka és kamarazene tanára abszolút hallással bírt. Öt éves korában a doktor bácsi azt mondta neki: - Mondd szépen kisfiam, hogy áááááááá! - Nem mondom - rázta a buksiját a kis Ede. - Miért nem mondod? - Azért nem mondom, mert az nem is á, hanem cisz, amit a doktor bácsi énekel... (Fidelio Online)

Tamás megjegyzései: 
•Az Alberta Egyetem pszichológusai Dr. Chris Sturdy vezetésével vizsgálatot végeztek az ember, a patkány és különböző madarak hangmagasság-felismerő képességéről. A madarak egyértelműen jobban teljesítettek a hangok felismerése, osztályozása és memorizálása terén, mint az összehasonlításban részt vevő emlősök. Az emberek a relatív hallást vizsgáló feladatokban meglehetősen jó eredményt értek el, míg abszolút hallásuk csapnivalónak bizonyult. Sovány vigasz, hogy a patkányok még nálunk is rosszabbul teljesítettek. •Mozartnak olyan pontos hallása volt, hogy nyolcadhangnyi különbséget is meg tudott állapítani. • Ormándy Jenőnek, a híres karmesternek abszolút hallása volt. A Philadelfiai Szimfonikus Zenekar tagjai egy április elsején, a próba előtt megegyeztek, hogy megviccelik a mestert, s mindenki fél hanggal lejjebb hangolta a hangszerét. Mondani sem kell, amikor játszani kezdtek, Ormándy azonnal leállította a „produkciót". (Fidelio Online) • Banda Ede csellóművész, a Zeneművészeti Főiskola gordonka és kamarazene tanára abszolút hallással bírt. Öt éves korában a doktor bácsi azt mondta neki: - Mondd szépen kisfiam, hogy áááááááá! - Nem mondom - rázta a buksiját a kis Ede. - Miért nem mondod? - Azért nem mondom, mert az nem is á, hanem cisz, amit a doktor bácsi énekel... (Fidelio Online)