zongora

zongora

A zongora (pianoforte) húros-billentyûs hangszer, amelynek fémhúrjait filcborítású kalapácsok szólaltatják meg (ezért akár ütõhangszernek is tekinthetõ).
Hangereje a billentyû leütésének sebességétõl függ (a gyors leütés, nagyobb húr kilendülést ad).
Pedálokkal lehet tompítani vagy meghosszabbítani a húrok zúgását.

A hangszert Bartolomeo Cristofori 1709-ben találta fel, de csak száz év múlva vált általánosan ismertté.
Szerkezete, ill. a kalapácsok mûködése szerint van bécsi és angol mechanikás.

A húrokat kezdetben öntöttvas keretre, késõbb páncéltõkére feszítették. (A húrok teljes feszítő ereje 30 tonna!)

A mai zongoráknak általában 88 billentyűjük van: 52 fehér, és 36 fekete.
A húrok száma azonban a -dinamikai okokból- jóval több: 243 darab (az alsó oktávokban több húr együttesen alkot egyet).

A zongorát csaknem minden mûfajban alkalmazzák szólóhangszerként és kíséretként.

Fontos, hogy a zongora húrjai jól hangoltak legyenek. (Csak a blues- és boogie-zongoristák szeretik a kissé lehangolódott hangszert.

Magyarországon a Mûvészetek Palotájában található a "zongorák Stradivárija", egy F308-as Fazioli. A hangszer 100 ezer euróba került. Az F-modellek hétfajta fából kézimunkával készülnek. A nagyját lucfenyõ adja, hasonlóan a Stradivari-hegedûkhöz. De a különösen míves zongorákba van vörösfenyõ, bükk, diófa, juhar, gyertyán, mahagóni is.
A gyártási idõ két év, az összerakás száz órákban mérhetõ.
A gyárat -melybõl évente körülbelül 110 hangszer kerül ki- 1978-ban alapította az olasz zongorista és mérnök Paolo Fazioli. A mester el sem tudja képzelni, hogy olyan hangszert készítsen, amelyen nem tud játszani: a készítés több fázisában ki is próbálja azokat.

pianínó, preparált zongora, gépzongora, balkezes zongora

PIANO on the NET►

InstrumenTube: interaktív hangszer ► (Először le kell játszani végig a felvételt, majd az idősávon lehet a kívánt hangokra klikkelni.)

Akkordok billentyűzeten►

A zongora a zene mikrokozmosza… Az énekeseknek, a fuvolistáknak és fagottosoknak, sőt még a piszton- és üstdobjátékosoknak is kell zongorát tanulniuk, hogy értelmesen kiismerjék magukat munkájukban. (Liszt Carolyne Sayn-Wittgensteinnek)

A rasszizmus mindenütt jelen van... A zongora fekete billentyûi rövidebbek!

Piano Man:

Tamás megjegyzései: 
Song Lyrics | <object width='240' height='250'><param name='movie' value='http://elyrics.net/images/png/elyrics/i/widget.swf'><param name='flashvars' value='l=b&b=billy-joel&s=piano-man'><embed src='http://images.elyrics.net/i/widget.swf' width='240' height='250' type='application/x-shockwave-flash' flashvars='l=b&b=billy-joel&s=piano-man'></embed></object><br><div style='width:240px;'><a href='http://www.wiredseek.com/ringtones/?id=wlyrics' target='_blank'><img src='http://images.elyrics.net/rg.gif' border='0'></a><a href='http://www.mp3raid.com/music/billy_joel.html' target='_blank'><img src='http://images.elyrics.net/mp.gif' border='0'></a><a href='http://www.videocure.com/music-videos/b/79a3d73b17c768481540d0d870c2c98b.html' target='_blank'><img src='http://images.elyrics.net/vid.gif' border='0'></a></div><div style='font:normal 11px tahoma;width:240px;text-align:center;'><a href='http://www.elyrics.net' target='_blank'>Song Lyrics</a> | <a href='http://www.elyrics.net/song/b/billy-joel-lyrics.html' target='_blank'>Billy Joel lyrics</a></div>