big band

big band

A big band legalább 10 fõs nagyzenekar.
Legnagyobb népszerûségük a swingkorszakban volt, olyan vezetõkkel, mint Fletcher Henderson, Duke Ellington (fenti képen), Benny Goodman, Count Basie, Stan Kenton.

A '30-as években úgyszólván egyeduralkodó stílus fõ jellemzõje a fúvós szekció hangos és tömör hangzása volt.

A big band fúvóskórusa réz- (brass) és fafúvós (reed) szekcióra tagolódik.
A klarinét és szaxofon a big band két legfontosabb, hagyományos "reed" hangszere.
swing

Ez is big band:

Salsoul orchestra (Gulics Norbert készülő könyvéből)

A 70-es évek végének első számú disco big band zenekara.1974-ban alapította a zenekart az a Vincent Montana jr, jazz vibrafonos, aki zenekarvezetője volt többek közt a Spinners, Harold melvin and the Blue Notes, az O’Jays és még több tucatnyi Phillysoul előadó lemezfelvételein a Philadelphiai Phonix studióban. Vincent Montana fejében egy olyan nagy zenekar gondolatának létrehozása bontakozott ki a 1974 elejére, mely ötvözi a soul, a funky és a latinos ritmusok elemeit. Első zenésztársai a projektben Joe, Ken, és Stan Cayre voltak, akik new York-i helyi klubbokban játszottak, majd csatlakozott hozzájuk Joe Bataan afro-kubai zongorista.
Montana hónapokat töltött a zenekarához legmegfelelőbb muzsikusok keresésével. Hónapokig járta a klubbokat, stúdiókat, New York utcáit zenésztársait kutatva. Több mint fél tucat ütős és összesen kb 50 muzsikussal alapították meg a zenakart, mellyel 3 dalt rögzítettek. Az eredmény olyannyira lenyűgözte Joe Bataan-t, hogy javasolta készítsenek egy teljesen egyedi hosszútávú projektet és a latinos salsa-s árnyalatú muzsika miatt, adják a zenekarnak a Salsoul Orchestra nevet. megszületett hát a zenekar, minden idők legnagyobb létszámú és hatású disco big band-je.
1975-ben jelentették meg első, saját nevüket viselő albumukat, melyen olyan átütő korszakalkotó dalok voltak, mint a Salsoul Hustle, vagy a Tangerine. Mondani sem kell, hatalmas siker lett az album, mely után rövidesen kiadták második nagylemezüket a Nice and Nasty-t. Rendetegen próbálták utánozni a hangzásukat a latinos disco-s teljesen újszerű stílust. Az ismeretlen utcai és klubzenészeken kívül, olyan muzsikusok alkották a Salsoul Orchestra tagságát, mint Norman Harris gitáros, Earl Young dobos, Larry Washington perkás, Jocelyn Brown, Phyllis Rhodes, Ronni Tyson voklaisták, hogy csak néhány hangzatos nevet említsünk a kor nagy előadói közül. Ők közreműködtek, többek közt a The Trammps, The Whispers, vagy Loleatta Holloway albumain is. A 70-es évek közepén történt nagy sikerek után a zenekar addig „névtelen” muzsikusai egyre kelendőbbek lettek, minek eredményeként a 80-as évek elejére gyakorlatilag szétszéledtek. Nem saját produkciókat készítettek, hanem tömérdek hatalmas sztár nagylemezén biztosították a kíváló hangzást. Vincent Montana jr a 80-as évek elején megalakította a Montana stúdió csoportot ( Montana Sextet). A Salsoul Orchestra 1982-ben szünt meg, de a 90-es évek zenei igényei újra népszerűvé tették őket és muzsikusait újra keresni kezdték a disco előadók.