minstrel

minstrel

1. Középkori vándorkomédiások: zenészek, akrobaták, zsonglõrök.

2. Énekes-táncos angol-amerikai mutatványosok neve, akik a 18–19. sz. fordulóján feketére festett arccal groteszk módon utánozták a négerek zenéjét (így alakul ki a plantation song és a coon song), és táncaikat (elsõként a cakewalkot) a kabarékban.

Jelentõs változást hozott a minstrel történetében, amikor a rabszolga-felszabadítás utált megalakultak az elsõ néger társulatok, amelyek hiteles néger "extravaganzá"-kat adtak elõ.

 A minstrelmûsorok számára néger népzene motívumait felhasználva komponáltak zenét. Ez volt az elsõ amerikai jellegû színpadi muzsika.

A New Orleans-i jazzmuzsikusok jelentõs része minstrel-társulatokban kezdte pályafutását. Az Amerika-szerte elterjedt egyre népszerûbb extravaganza hatására a minstrelshow is egyre nagyobb szabású lett; gyakran negyven-ötven szereplõ mûködött közre.
Az azonos sémára épülõ darabok azonban néhány év alatt unalmassá váltak, és a 20-ik sz.-ra a minstreltársulatok feloszlottak.
A kialakuló új szórakoztató mûfajok (musical, comedy, varieté, revü) azonban magukba olvasztották a minstrel motívumait is.
vaudeville,, cirkusz