video(klip)

A zenés filmek sajátos ága; zene és képsor egysége, egy dal képernyõre való átültetése.
 A videók teljesen más körülmények között készülnek, mint a rövidfilmek vagy a játékfilmek. Három-négy percbe kell mindent, a zenével összefüggésben, gyors képváltásokkal besûríteni.
A klip vagy egy, a dalszövegen alapuló történetet mesél el, vagy az elõadó, együttes köré épült, gyakran új eszközökkel, hatásokkal kísérletezõ absztrakt képsorozatot mutat be.
Azok a klipek, melyek csak a zenészeket mutatják játék közben, a kevésbé ötletesek, látványosak közé tartoznak.
A klip célja az elõadók dalainak, ill. lemezeinek népszerûsítése. E nélkül ma már egyetlen szám sem válhat slágerré.
A filmzenék betétdalait gyakran a film jeleneteibõl készített montázsklip és soundtrack albumok formájában is megjelentetik, népszerûsítik. ►promóció
A jó videók nagyon költségesek, és majdnem annyi közremûködõt igényelnek, mint egy játékfilm. Elõállításuk gyakran többe kerül, mint maga a hanglemez; mégis megéri. Például Michael Jackson minden egyes klipje legalább egymillió dollárba került (pl. a világhírû John Landis rendezésével készült "Thriller").
Az elsõ profi videoklipeket (és rockfilmeket) a '60-as években alkották (pl. Beatles "Strawberry Fields Forever" és Bob Dylan "Subterranean Homesick Blues" c. klipje).
A klipeket kezdettõl tv-sugárzásra készítették reklámcélból és napjainkban a zenés csatornák alapvetõen ezekre épülnek. ►video

Egy videoklip, és készítésének fázisai, "kottája":