énekmód

scream

A screaming sikoltás, visítás, ordítva éneklés hangképzés, énektechnika szempontjából az egyik sajátságos, hangos énekmód.
Általában gyors, agresszív zenével társul, vagy a dalcsúcspontját emeli.
A sikoltva éneklés főleg a hardcore punk, heavy metal, és a hard rock jellemzője.

hörgés

A hörgés (growl) hangképzés, énektechnika szempontjából az egyik sajátságos, hangos énekmód. Alkalmazása főleg a metal (death metal, heavy metal, grindcore) és a punk (hardcore punk) ágaira jellemző.

A hörgés (growling), mint hatáskeltő éneklési stílus a korai rockzenében is előfordult.
Egyik legjellemzőbb példája az "I Put a Spell on You" című, Screamin' Jay Hawkins által előadott dal. Az 1956-os megjelenésű, nagy feltűnést keltő alapműben a hörgés mellett az ordítás, sikítás, visítás is fontos szerepet kap. ►shout, howl

hangképzés

  1. Zenei hang létrehozása hangszerrel (ütéssel, fújással, pengetéssel stb.), emberi hanggal vagy elektronikus eszközzel. A kortárs zene új, szokatlan módszereket, lehetõségeket és eszközöket keres a hang létrehozásához. A digitális technika, a számítógép, érzékelõk és lézersugarak segítségével hallhatóvá vállhat a fény, vagy zenét generálhat a táncmozdulat is. Az alkotás lehetõségeinek új tárháza nyílt meg a mûvészek elött.

énekmód

Az éneklés módja, stílusa, technikája korszakonként és földrajzi helyenként változó, és más az énekhang és az elõadásmód is.
A különbözõ zenei mûfajok és irányzatok is eltérõ hangot, képzést és elõadói stílust igényelnek.

Tartalom átvétel