szintetizátor

szintetizátor
szintetizátor
szintetizátor


A szintetizátor (synthesizer, synthesiser) szó jelentése: egységbe foglal, összesít, összegez, összekapcsol, szintetizál.
A szintetizátor az elektronikus hangkeltés (generálás) eszköze.

Az első elektromos analóg szintetizátor a "Musical Telegraph" volt, amit Elisha Gray talált fel 1876-ban.
A Robert Moog által kifejlesztett szintetizátorok 1968 óta készülnek.

A berendezés első nagy nyilvános bemutatása 1958-ban, a brüsszeli világkiállításon volt. Lényegében számítógéppel összekapcsolt elektronikus hangképző berendezés vagy ezen az elven működő billentyűs hangszer. Képes az elektronikus zenéhez szükséges műveletek nagy részére (hangképzés, frekvenciák összeadása, lebontása színezésére, átalakítására).
Végtelen számú hangot, hangzatot, ill. zörejt képes előállítani, és ezeket egymással kombinálni. Összekapcsolható más (elektronikus) eszközökkel.

A szintetizátor forradalmasította az elektronikus zenét, melyben gyakorlatilag nélkülözhetetlen, de sok más műfajban is elterjedt.
A mai, korszerű szintetizátorok nagyon sokat tudnak; gyakran jóval többet, mint amennyit „kezelőjük” ki tud hozni belőle. Ám hozzáértő billentyűs keze alatt csodákra képes.
A hagyományos zongoristák egy része zenegépnek, konkurenciának tartja. Sajnálatos tény, hogy a vendéglátóiparban a kis létszámú zenekarok, vagy rutinos szólózongoristák helyett gyakran az olcsóbb, alacsony színvonalú szintetizátorosokat hívják meg.
clavioline, theremin

2005 augusztus 21-én, 71 éves korában meghalt Robert (Bob) Moog, aki a szintetizátor feltalálójaként vált ismertté. A szintetizátor megjelenése és tömeges elterjedése eddig elképzelhetetlen, új dimenziókat nyitott a zeneművészetben, és alapvető változásokra kényszerítette a zeneipart. Ma már gyakorlatilag bármilyen hangszer hangját elő lehet állítani – szintetizálni – elektronikus úton. A szintetizált hang olyan tökéletes mása az eredetinek, hogy a nagy amerikai zenés színházak muzsikusai, zenekarai szerződésben rögzítik, hogy a színház nem használhat szintetizátort az előadások során. Szintetizátorral ugyanis könnyűszerrel előállítható egy teljes szinfonikus zenekar minden hangszerének hangja, és ezek a szintetikus hangok olyan tökéletesen programozhatók, hogy még a gyakorlott fül sem képes megkülönböztetni az elektronikus úton előállított zeneművet az élő zenészek által, valódi hangszerekkel játszott változattól. Készítenek olyan elektronikus zongorákat, vonós, fúvós és ütős hangszereket, amelyek, a szintetizátor-technika segítségével, az adott hangszer bármelyik kiválasztott virtuózának intonálásával, játéktechnikájával szólalnak meg. Létező hangszerek hangjának, hangszínének tökéletes reprodukciója mellett a szintetizátor vadonatúj hangok, hangzások előállítására is alkalmas. Léteznek beszéd-szintetizátorok is, amelyek segítségével számítógépünk bármilyen nyelven, bármilyen akcentussal, individuálisan programozható férfi, női, vagy gyermekhangon képes beszélni, suttogni, kiabálni, akár énekelni is. Elterjedtek a kép-szintetizátorok, amelyek segítségével, a hangokhoz hasonló módon képeket lehet előállítani: valósághű tájképeket, architectúrát, csendéleteket, arcképeket, embereket, állatokat, akár mozgásban és három dimenzióban is. Lehetetlen, és felesleges a szintetizátor hatását a művészetre, az emberi kommunikációra szavakkal leírni. Mi, és a következő generációk biztosan együtt fogunk élni vele.
Forrás: Najmányi László: Bob Moog és Leon Theremin


Developed by Dr Robert Moog, the Moog synthesiser evolved from a kit known as a Voltage-Controlled Electronic Music Module, which Moog demonstrated in prototype form in 1964. The first production models emerged in 1967, accompanied by a sample record of music composed by Walter Carlos (later Wendy Carlos, after her sex-change operation in 1972). It was Carlos's 1968 album 'Switched-On Bach' that catapulted Moog-produced music into popular culture, though examples of music made on the synthesiser had already been released by The Doors, The Monkees and Simon & Garfunkel, among others.