szájharmonika

szájharmonika
szájharmonika
szájharmonika

A kisméretû fúvós hangszer három évszázada ismert.

A szájharmonika (mouth organ) legfontosabb része a különféle anyagokból készíthetõ hangolt, rezgõ lemezkék sora. A hangok megszólaltatása, akár fúvással, akár szívással, elkülönített rekeszeken át történik.

Felépítésük, hangolásuk és márkájuk szerint különbözõ fajtái vannak.
A tévhittel ellentétben a szájharmonika nem csak a gyerekek és mûkedvelõk hangszere, bár a Pallas nagy lexikona szerint "Zenei jelentõsége semmisnek mondható s csakis gyermek-játékszernek válik be."

A szájharmonika az amerikai fúvós és country zenekarok népszerû hangszere, és a blues egyik jellegzetes kifejezési eszköze, de a jazz és a klasszikus zenében is megtalálható.
Ugyanakkor valószínû, hogy a legtöbb ember a "Volt egyszer egy Vadnyugat" filmzenéjét idézi fel a hangszer kapcsán.

A szájharmonikázás Magyarországon az 1930-as években kezdett elterjedni, de a szájharmonika zenekarok a világháború után váltak igazán népszerûvé.
A hatvanas években már nemzetközileg is elismert együttesekkel is büszkélkedhettünk (pl. ABC szájharmonika-trió).
Hosszú pangás után a blues mûfaj magyarországi kibontakozása, elterjedése adott új lendületet a szájharmonikázásnak.
A blues harmonikázás hazai úttörõinek Bodonyi Attila (HBB), Bacsek István, Hagyó Béla (Palermo B.G). számítanak Az õket követõ Szabó Tamás és Ferenczi György az 1993-as trossingeni szájharmonika-világbajnokságon kiváló minõsítést, (megosztott V. helyezést) kaptak. Megjelent Magyarországon a professzionális jazz és komolyzenei harmonikázás is (Lázi Szabolcs 1996-ban a Hohner Harmonika Euro-championship fesztivál I. díját nyerte el klasszikus, kromatikus szájharmonika kategóriában).
A kilencvenes években tomboló blues hullám megannyi szájharmonikást ösztönzött a mûfaj különbözõ irányzataiban törekedve az eredeti, vagy éppen egyéni elõadásmódra (Sándor Béla, Oláh Andor, Flór Gábor, Pribojszki Mátyás, Besenyei Csaba). A 2000-es évek ifjú szájharmonikásainak legtöbbje már az õ nyomdokukban indult el.
harmonika

Magyar szájharmonikás honlap ►

A szájharmónika (herfli) története  ►

The Virtual Harmonica Museum►